Dahliapraat(jes) na de bloei  en de Dahliaknollen ruilbeurs

Zo langzamerhand zijn de dahlia’s uitgebloeid op enkele zeer sterken na. Wat een geweldige plant is dat toch. Een bloem met veel gezichten en ontroerend sterk als je bedenkt waar ie vandaan komt. Zaadje, bladstek, knolstek die allemaal knollen maken en het delen van de knol zelf.

Maar wat te doen na de bloei? Daar zijn veel meningen over.
De één knipt het loof tot de grond af en graaft de knollen op en bewaart ze koel en droog.
Een ander laat alles in de grond staan tot de vorst erover gegaan is. Laat de plant afsterven en graaft dan de knollen op en bewaart ze droog en vorstvrij.
Een derde laat de knollen in de grond met de stengels er aan vast of knakt ze bij de grond af, zodat het regenwater niet via de stengel naar de knol loopt en die verrot. De stengel er aan laten zitten geeft nog voeding af aan de knol, zodat ie komend jaar sterker is en dekt ze in de winter af met stro en mulch tegen de vorst.
Hoe dan ook, er blijven vaak knollen over. Of ze moeten van plek verwisselen, zijn te groot geworden en moeten gesplitst worden of je wilt eens een andere kleur erbij.

Daarom een knollen ruilbeurs. Omdat alles nog zo lang heeft gebloeid, ik op ons complex nog heel veel bloeiende dahlia’s zag staan, en ik niet eerder kon… is de ruilbeurs nu op 25 november.

Er komt nog een aparte aankondiging over.

Mail e.v. naar:  daliagekken@gmail.com 

Gieny Meester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *