Terugblik workshop fruitbomen snoeien

Zie ook: foto’s workshop fruitbomen snoeien

11 november 23, de dag dat de activiteitencommissie voor de eerste keer een workshop organiseerde. Fruitbomen snoeien. Gegeven door Jan Vulperhorst, mijn collega van de Fruithof, een boomgaard in Frederiksoord, waar hij al meer dan 10 jaar de bomen daar snoeit.

Dinsdagmiddag viel de mail met de aankondiging in de mailbox van onze leden, woensdagochtend waren er al anderhalve inschrijflijsten vol. Uiteindelijk met een volle inschrijving gingen we de 11e op pad. 1 voor de ochtend en 1 voor de middag. 2x dus.

Een blik op weer-online, die ochtend, bevestigde dat het een beetje zou regenen en later droog met af en toe een zonnestraaltje. En ja hoor, zo zijn we begonnen, met een beetje regen en bij tuin 4 of 5, stroomde het uit de lucht. Dan maar stoppen en snel schuilen. Vooraf hadden we afgesproken dat we de dag af zouden lasten bij regen. Maar we konden sneller bij de Vlindertuin even schuilen en bijkletsen. Het was maar een korte pittige bui, dus weer door. Gaandeweg klaarde lucht meer op, al bleef het nattig. Aan de foto‘s is te zien dat we ons niet af lieten leiden door het weer. Het werd een geanimeerde tocht langs de tuinen van de deelnemers. Er werd veel gevraagd en uitgelegd, appels, peren, pruim en kers. De laatste twee kunnen we pas snoeien kort na de bloei en na het oogsten. Het ging om aalbessen, zwarte bessen, vijgenboom, stekelbes en leifruit. Alles kreeg even aandacht.

Jan maakte er een hele mooie, laagdrempelige workshop van waarin hij veel kennis deelde. Ondanks het weer was iedereen opgetogen over de gegeven workshop en de gezelligheid.

De middag was droger en kwam het zonnetje vaker. Maar ook daar waren de deelnemers opgetogen. De dag was in no-time om. Wat een heerlijke dag.

Gieny Meester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *