Meer over de vereniging en het complex

De Amateur Tuindersvereniging (ATV) Oranjebond is in 1967 opgericht.
Na onderhandelingen tussen de vereniging, de gemeente Assen en het AVVN (de landelijke organisatie voor volkstuinen) is het permanente complex “Oranjebond” aan de Zwartwatersweg tot stand gekomen. Sinds die tijd tuinieren velen met veel plezier en genot op één (of meerdere) van onze 165 tuinen. De meeste tuinen bedragen zo’n 100 m² tot 200 m².

In totaal beslaat het hele complex 5 hectare grond. Naast tuinieren vindt er ook recreatie plaats. Wandelen en fietsen op de paden is toegestaan en in het seizoen echt een genot. Naast groentetuinen kun je ook bloementuinen, fruittuinen en een kruidentuin vinden. 

De Oranjebond stelt tuinen ter beschikking om individueel of met meerdere personen naar hartenlust te tuinieren. Binnen de gestelde regels kun je naar eigen wensen je tuinplan maken en uitvoeren. Het houden van eetbare gewassen of bijvoorbeeld snijbloemen en sierplanten staat je vrij.

Een goede en belangrijke reden om een moestuin te hebben is dat het heel gezond is. Naast de lichamelijke inspanningen ben je lekker in de buitenlucht bezig. Daarnaast is het eten van verse (biologische) groenten natuurlijk heel gezond.

Elk persoon op de moestuin is daar voor zijn of haar hobby. Hierdoor is het een sociaal gebeuren op de tuin. Dit is ook nog eens handig als je eens wat extra tips wilt hebben voor het verbouwen van gewassen. 

februari 2019